- 3 młode ziemniaki
- garść fasolki mamut
- 2 duże garście kurek
- włoszczyzna: 1 młoda marchewka, 1 malutka pietruszka, kawałeczek pora, liście selera, pietruszki i marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 - 3 łyżki śmietany 22% (do zup)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa, kurki i włoszczyznę opłukać. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę.
Fasolkę przyciąć na końcach, całość pokroić.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w "talarki". W dużym szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki i warzywa. Doprawić solą (wystarczy łyżeczka), zmielonym pieprzem. Wlać oliwę i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po pięciu minutach na średnim ogniu powinny być delikatnie podsmażone. Wlać półtora litra wody (może być mineralna). Dodać liście selera, pietruszki i marchewki i zagotować. Na zmniejszonym ogniu dusić warzywa przez około 15 minut. Na koniec dodać koperku i łyżkę posiekanej bazylii.Odstawić z ognia. Śmietanę wymieszać z trzema łyżkami chłodnej wody i dodawać po łyżce zupę jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą, wymieszać (opcjonalnie posolić popieprzyć i podawać z bagietką lub serem kozim).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz