niedziela, 21 lipca 2013

zupa kurkowa z fasolką

SKŁADNIKI 

  • 3 młode ziemniaki
  •  garść fasolki mamut
  •  2 duże garście kurek
  •  włoszczyzna: 1 młoda marchewka, 1 malutka pietruszka, kawałeczek pora, liście selera,  pietruszki i marchewki
  •  1 łyżka masła
  •  1 łyżka oliwy extra vergine
  •  1 łyżka posiekanego koperku
  •  1/2 pęczka bazylii
  •  2 - 3 łyżki śmietany 22% (do zup)
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz



TWORZENIE


Warzywa, kurki i włoszczyznę opłukać. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę.
Fasolkę przyciąć na końcach, całość pokroić.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w "talarki". W dużym szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki i warzywa. Doprawić solą (wystarczy łyżeczka), zmielonym pieprzem. Wlać oliwę i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po pięciu minutach na średnim ogniu powinny być delikatnie podsmażone. Wlać półtora litra wody (może być mineralna). Dodać liście selera, pietruszki i marchewki i zagotować. Na zmniejszonym ogniu dusić warzywa przez około 15 minut. Na koniec dodać koperku i łyżkę posiekanej bazylii.Odstawić z ognia. Śmietanę wymieszać z trzema łyżkami chłodnej wody i dodawać po łyżce zupę jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą, wymieszać (opcjonalnie posolić popieprzyć i podawać z bagietką lub serem kozim). 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz