- 0,5 kg mąki
- 5 żółtek
- pół kostki margaryny
- cukier wanilinowy
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
Mąkę, masło, łyżkę oleju i szczyptę soli umieścić w jednej misce, do której należy również dolać utarte żółtka i drożdże. Wszystko razem dobrze zagnieść, dosypując wedle uznania mąki i dolewając mleka, tak żeby ciasto było miękkie ale nie lepiące. Odstawić do wyrośnięcia, koniecznie w ciepłe miejsce. Rozłożyć do foremek i przybrać owocami wyciśniętymi z soku, na wierzch posypać kruszonką (czyli resztką pozostałego ciasta, rozdrobnionego na małe kawałeczki). Piec ok. 40 minut.
Lukier to cukier puder z wodą i szczyptą aromatu, dla zapachu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz