sobota, 17 sierpnia 2013

ciasto drożdżowe z owocami

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg mąki 
  • 5 żółtek
  • pół kostki margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 dag drożdży 
  • szklanka mleka


Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. 
Mąkę, masło, łyżkę oleju i szczyptę soli umieścić w jednej misce, do której należy również dolać utarte żółtka i drożdże. Wszystko razem dobrze zagnieść, dosypując wedle uznania mąki i dolewając mleka, tak żeby ciasto było miękkie ale nie lepiące. Odstawić do wyrośnięcia, koniecznie w ciepłe miejsce. Rozłożyć do foremek i przybrać owocami wyciśniętymi z soku, na wierzch posypać kruszonką (czyli resztką pozostałego ciasta, rozdrobnionego na małe kawałeczki). Piec ok. 40 minut. 
Lukier to cukier puder z wodą i szczyptą aromatu, dla zapachu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz